Hur fungerar avsättningsanalysen?

Här förklarar vi hur avsättningsanalysen fungerar för er som sätter av pengar för kommande underhåll.

Fanny Benzon avatar
Skrivet av Fanny Benzon
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Funktionen Avsättningsanalys i Planima hjälper dig avgöra hur mycket ni ska sätta av till underhållsfonden (även kallad yttre fond). Denna funktion som främst är anpassad för bostadsrättsföreningar, som använder begreppet ”Underhållsfond” i sin redovisning.

OBS! Begreppet underhållsfond och avsättningar till denna kan vara komplicerat och bör bara hanteras av personer med god kunskap inom redovisning. Planima erbjuder funktionen Avsättningsanalys för att underlätta denna process, men vår personal eller produkten kan och ska aldrig ge rådgivning i exakt vilken fondavsättning ni bör ha. Detta är en fråga för er ekonom, ekonomiska förvaltare och/eller revisor.

Gör så här:

1. Aktivera funktionen genom att klicka in i en underhållsplan, klicka på Inställningar, bocka för Visa avsättningsanalys.

2. Vi rekommenderar att du sätter underhållsplanens Längd till minst 50 år, för att avsättningen till fonden ska dimensioneras för tillräckligt långt tidsperspektiv.

3. Klicka på Spara. Nu ser du Avsättningsanalysen längst ner på fliken Ekonomisk analys.

4. Gör färdigt din underhållsplan så den innehåller alla nödvändiga underhållsåtgärder och kostnader för fastigheten. Antingen manuellt genom att skapa åtgärder, importera en befintlig plan eller generera automatiskt med Generera underhållsplan.

5. Markera åtgärder som redovisas som Investeringar (aktiveras som tillgångar i balansräkningen som sedan skrivs av över tid) som Investering i Planima. Övriga åtgärder är Underhåll (kostnader i resultaträkningen). Ändra detta genom att välja fliken Åtgärder per år eller kategori, leta upp aktuell åtgärd och klicka på Redigera. Välj Underhåll eller Investering och klicka på Spara. Om du är osäker på vad som bör vara Investering resp. Underhåll bör du fråga en person med god kunskap om redovisning som kan vägleda dig.

6. I normalfallet ska fondavsättningen per år täcka den genomsnittliga underhållskostnaden per år. För att få fram detta belopp: klicka på Filter och välj Åtgärdstyp: Endast underhåll. Klicka på Filtrera.

7. Under Ekonomisk analys, avdelningen “Kostnad” ser du nu genomsnittlig underhållskostnad per år för hela underhållsplanens längd. Kopiera denna siffra till fältet Rekommenderad avsättning per år under avsnittet Avsättningsanalys.

8. Fyll i Saldo i underhållsfond vid inledningen av år och Nuvarande avsättning per år”utifrån de uppgifter som finns i senaste årsredovisningen.

9. Nu har du en rekommenderad avsättningsnivå till underhållsfonden! OBS: Tänk på att det kan finnas fler redovisningsmässiga aspekter att ta hänsyn till som gör att avsättningen bör vara högre eller lägre, och att Planima enbart ger en grov rekommendation att utgå ifrån.