Hur gör jag för att lägga till åtgärder?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

När man ska bygga upp sin underhållsplan eller addera underhållsåtgärder så skapar man nya åtgärder. En åtgärd kan vara en fristående insats som utförs en gång eller så kan den upprepas och då sätter man ett intervall för hur ofta man vill att den ska dyka upp i planen.

Med funktionen Generera underhållsplan skapar du automatiskt utkast till underhållsplaner så du kan komma igång snabbt med proaktivt underhåll. Läs mer här!

För att lägga till åtgärder i Planima gör du så här:

1. Gå in i underhållsplanen du vill lägga till åtgärder i

2. Klicka på knappen + Ny åtgärd uppe till vänster i bild. Om du högerklickar kan du välja Öppna i ny flik eller Öppna i nytt fönster om du vill kunna se listan med åtgärder samtidigt som du lägger till den nya åtgärden

3. Fyll i fälten markerade med * och eventuell annan information i formuläret

4. Om byggnad, läge eller märkning(ar) dit du vill koppla åtgärden inte finns i listorna under respektive rubrik, kan du skriva namnet i fältet och sedan trycka Enter (retur) för att lägga till

5. När du är klar klickar du på Spara åtgärd. Om du skall lägga till fler åtgärder på samma underhållsplan kan du klicka på pilen till höger på knappen och klicka på Spara och lägg till ny åtgärd. Om du valt ett intervall så kommer samtliga åtgärder att dyka upp framåt i planen

För att lägga till åtgärder med förifyllda uppgifter gör du så här:

1. Gå in i underhållsplanen och tryck på fliken åtgärder per år eller åtgärder per kategori

2. Klicka på plusknappen som kommer fram ifall du ställer muspekaren på huvudrubriken för årtalet (åtgärder per år) eller huvudrubriken för kategorin (åtgärder per kategori)

3. Nu kommer uppgifterna för årtal/kategori vara förifyllda för snabbare inmatning. Det går även att få byggnad och/eller läge förifyllt enligt samma princip.

Att tänka på:

• Åtgärdslista med priser hittar du via Välj från åtgärdslista under fältet för Åtgärdsnamn. Har du valt att använda en uppgift från denna går inte dessa fält (de som blir grå) att justera om du inte väljer att bocka ur rutan Kopplad till åtgärdsförslag. Läs mer om åtgärdslistan/Planima Priser här.

• Förinlagda mängder hittar du via Välj från mängdförteckning under fältet för Antal.

• Notera att indexuppräkning på åtgärden bara behöver justeras om priset skall indexeras från ett annat år än inställningen av indexuppräkning för planen.

• Är åtgärden en investering och inte underhåll väljs detta under rubriken Kategorisering & gruppering med knapparna för Typ av åtgärd. Då kopplas kostnaden för åtgärden bort från avsättningsanalysen.

• Total kostnad visas alltid exklusive moms.